lördag 30 januari 2010

Marching Powder

Tommy Bolin är en av mina absoluta favoritgitarrister. Jag trodde länge att han var av indiansk härkomst, eftersom han växte upp i Sioux City, Iowa, men hans mor var av syriansk härstamning, medans hans far var av svensk härstamning.
Tommy är mest känd som gitarristen som ersatte Ritchie Blackmore i Deep Purple, eller som gitarristen som ersatte Joe Walsh i James Gang. En del jazz-fusionentusiaster känner till honom från Billy Cobhams skiva Spectrum som är en av dom stora plattorna i genren.

Tommy´s stora musikaliska kärlek var jazzen, och han spelade mycket jazz-fusion i början av karriären. Men han var en fantastisk gitarrist vilken genre han än spelade i, han behärskade alla stilar och kunde spela med musiker i världsklass oavsett genre.
Han hade ett oerhört driv i sin spelstil, både när han spelade solon och kompade, och hade förmåga att piska upp ett sanslöst ös när han ville. Ett bra exempel är Stormbringer live med Deep Purple. Filmkvalitén är usel och Coverdale sjunger sådär, men lyssna på Tommy :)



Med tiden så började Tommy även att sjunga, motvilligt. Han hade inget självförtroende när det gäller sången, men han han hade en väldigt mjuk och själfull röst. Ett väldigt bra exempel på det är låten Savannah Woman, som också visar upp hans mångsidighet i olika musikstilar.



Tyvärr så gick det illa för Tommy, han använde droger under hela sin karriär, och under tiden i Deep Purple blev det riktigt illa, och hans framträdanden var av väldigt varierande kvalitét. Han var gitarrist i vad som då ansågs vara världens största band, men några dåliga spelningar i Asien och England gjorde att han fick dåligt rykte, och missade chansen att bli den stora stjärna som han så gärna ville bli. Ett desillusionerat Deep Purple kastade in handduken efter en misslyckad spelning i Liverpool, och Tommy fick koncentrera sig på sin solokarriär. Han fick ihop ett fantastiskt bra band och turnerade med det, men i december 1976 tog han en överdos av heroin, och avled, 26 år gammal.

I sina bästa stunder vat Tommy Bolin en fantastisk gitarrist som överglänste många av sina samtida, mer kända gitarrhjältekollegor. Han hade en alltför kort karriär, men musiken lever kvar hos hans trogna skara fans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar